+420 725 512 549
info@paleo-doupe.cz

Mouka ze zemních mandlí - šáchorová 200 g

200 g
Česko
na dotaz

69 Kč s DPH

Recepty připravujeme, pokud chcete být informován(a) o novinkách přihlašte se prosím k odebírání novinek na hlavní stránce.
Děkujeme

Chufa (čti: „čufa“), Cyperus Esculentus, u nás Šáchor, v zahraničí však nejčastěji „Zemní mandle“ (současný hit zdravé výživy v Německu „Erdmandel“) nebo také „Tygří ořechy“ (v anglicky mluvích zemích Tigernuts). Šáchor je stará kulturní rostlina. Používal se již ve třetím tisíciletí před naším letopočtem ve starověkém Egyptě. Staří Egypťané šáchor velmi uctívali, důkazem toho je, že ho vkládali do sarkofágů svých zesnulých např. spolu se šperky a jinnými cennostmi, aby nebožtíky vybavili na jejich posmrtnout pouť i tou správnou potravou. Do Evropy se šáchor dostal s příchodem Arabů na Pyrenejský poloostrov a jeho novou domovinou se stala oblast španělské Valencie, která v pěstování v současnosti vyniká, a jejíž chufa je považována za nejlepší na světě. Konzumní částí rostliny jsou hlízky, které se vytvářejí na oddencích rostlin. Tyto drobné podzemní hlízky (tzv. chufas – čti „čufas“) mají hnědou barvu a zvrásněný povrch. Velmi připomínají seschlý lískový oříšek. Hlízky mají lahodnou lehce nasládlou mandlovo-lískovooříškovou chuť. Jejich první nesporná výhoda je v tom, že chuťově plnohodně ořechy nahradí a tak si na nich mohou pochutnat i lidé, kterým jsou ořechy kvůli alergii zapovězeny. Hlízky – „čufa“ – zemní mande – tygří ořechy – šáchor – lze po očištění konzumovat syrové, výborné jsou také, pokud je chvíli máčíme ve vodě, připravují se i vařené a pečené, upražené a umleté mohou být použity jako náhražka kávy. Z „čufy“ se ve Španělsku vyrábí osvěžující lahodný nápoj zvaný „horachata“ (čti „orčata“). Semletá „čufa“ se naředí vodou, dochutí třtinovým cukrem a někdy i citronovou štávou. „Horchata“ vzhledově připomíná mléko, ale stejně jako sojové, rýžové nebo mandlové mléko je skvělou alternativou pro osoby, které netolerují laktózu a kasein. Ve Španělsku existují zvláštní prodejny tohoto lahodného nápoje – tzv. „Horchaterías“, specializují se pouze na podávání „horchaty“. Z „čufy“ se také vyrábí olej – bohatý na zdraví prospěšnou kyselinu olejovou (téměř 84%). No a konečně se z hlízek mele mouka či vločky, které ocení celiaci a nejen oni. Chuť je skutečně vynikajicí a jejich využití v bezlepkové kuchyni velmi všestranné. Můžete přidávat do jogurtů, mléka, nebo se pustit do pečení. Chleba s šáchorem, muffiny, piškoty, anebo třeba šáchorový koláč s bílým mákem a pečenými hruškami – tyto pochoutky najdete na našem webu s recepty. Zemní mandle jsou skvělou volbou nejen pro bezlepkáře, osoby s alergií na ořechy, osoby trpící intolerancí laktózy, kaseinu, sóji, ale pro všechny ty, kdo se chtějí zdravovat zdravě. Zemní mandle vynikají vysokým obsahem vlákniny a napomáhají tak správnému fungování střev. Údajně mají také léčivé účinky při střevních onemocněních. Pomáhají také při syndromu dráždivého tračníku. Obsahují rutin. Ten má řadu pozitivních zdravotních účinků, mezi jeho největší přinosy patří především schopnost léčit křehkost krevních kapilír a zvyšovat pružnost cév. Rutin dále snižuje LDL cholesterol. Také je významná jeho antioxidační aktivita, schopnost zhášet volné radikály a s tím související antirakovinné účinky. Rutin také zesiluje účinek vitaminu C. Zemní mandle obsahují kromě vitaminu C, vitaminy skupiny B a především vitamin E, který v kombinaci s bohatě zastoupenou kyselinou olejovou pomáhá redukovat riziko kardiovaskulárních onemocnění. Z minerálních látek je třeba uvést draslík (7100 mg na kg!), hořčík (900 mg na kg!) a vápník (900 mg na kg!). Zemní mandle obsahují téměř 8% kvalitních bílkovin. Díky vysokému obsahu vlákniny a minimu jednoduchých cukrů nedochází k prudkým výkyvům hladiny krevního cukru, což ocení diabetici. Šáchoru jsou připisovány i protizánětlivé, antibaketriální a protikřečové účinky.

Použití: Zemní mandle jsou vynikající alternativa pro celiaky, alergiky na ořechy, osobí trpící intolerancí laktózy, kaseinu, soji (výroba šáchorového „mléka“), diabetiky.

Výrobce: Adveni 

Váha: 200 g 

Složení: 100% mletý šáchor 

Země původu: ČR 

Průměrná výživná hodnota ve 100 g produktu:
Energetická hodnota: 1738 kJ / 416 kcal 
tuky: 24,7 g
bílkoviny: 9,3 g
sacharidy: 38,2 g

Popis
Složení
© 2014 - 2017 Paleo-Doupě.cz